Jakie wybrać warzywa do szaszłyków?

warzywa do szaszłyków

Szaszłyki to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań. Smakuje małym i dużym, wegetarianom i mięsożercom, a różnorakość przygotowania sprawia, że coraz nie wyobrażamy sobie majowego grilla właśnie bez szaszłyków.

Plusem tego dania jest też ilość kombinacji, które możemy przygotować. Możemy zrobić je z lub bez mięsa, a także możemy wykorzystać mnóstwo warzyw. Jakie wybrać warzywa do szaszłyków? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/warzywa-do-szaszlykow/.

Szaszłyki w kolorach tęczy

Największą zaletą szaszłyków na grilla jest ilość kombinacji, jakie możemy przygotować. Zanim jednak odpowiemy na pytanie, jakie wybrać warzywa do szaszłyków, warto zastanowić się, nad inną kwestią, a mianowicie mięsem. Jak to jest z tymi szaszłykami, lepsze są z mięsem czy bez? A jeśli tak, to jakie mięso wybrać?

Oczywiście, nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko jest kwestią gustu i smaku, tak jak w każdym daniu. Jeśli ktoś je i lubi mięso, to najprawdopodobniej bardziej będą mu smakować szaszłyki właśnie z tym dodatkiem. Z kolei wegetarianie i weganie znajdą dla siebie mnóstwo innych opcji, które na pewno przypadną im do gustu.

Jakie w takim razie wybrać mięso? Tu również nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od preferencji danej osoby. Najczęściej wybieranym mięsem jest mięso drobiowe, takie jak kurczak czy indyk. To doskonała opcja dla osób, które dbają o linię, a także dla tych, którzy chcą zjeść lżejszy posiłek. Mięso wieprzowe czy wołowe jest już bardziej ciężkie i dłużej grilluje się, ale wciąż doskonale komponuje się z szaszłykami.

A jakie wybrać warzywa do szaszłyków?

Tu również jest ogromna dowolność i wszystko jest kwestią preferencji danej osoby. Nie można powiedzieć, że jedne warzywa do szaszłyków są złe, a drugie idealnie będą smakować.

Możliwe jest jednak wskazanie najbardziej popularnych warzyw do szaszłyków. Możemy tutaj wyróżnić: paprykę, cukinię, cebulę, czy nawet bakłażana. Coraz więcej osób decyduje się na połączenie ryb lub owoców wraz z mięsem (np.: łosoś i mango, kurczak z brzoskwinią czy indyk z cytrusami).

Poniżej przedstawiamy przepis na szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń.

Składniki:
• Pierś z kurczaka,
• Puszka brzoskwiń,
• Jogurt naturalny,
• Sok z cytryny,
• Sól, pieprz i papryka słodka.

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności umyj i pokrój na małe kwadraty pierś z kurczaka. Następnie wymieszaj ją z jogurtem i przyprawami. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na 3 godziny. Odsącz brzoskwinie i podziel na kawałki (niech będą trochę większe niż te od mięsa). Potem przygotuj szaszłyki – na przemian nabijaj kurczaka i brzoskwinie. Piecz szaszłyki na grillu, obracając je co jakiś czas.

Dodaj komentarz