Torty klasyczne: który z tortów nazywany jest „czarnym lasem”?

Czy wiesz, który tort jest nazywany „czarnym lasem”? Jeśli nie, to zachęcamy do lektury naszego tekstu. Poznasz w nim nie tylko etymologię nazwy, ale też dowiesz się, jak to się stało, że zwykły deser przeobraził się w tort znany na całym świecie.

Zachęcamy również do kliknięcia tego linka – http://tortyjakmarzenie.pl/pl/c/Torty-klasyczne/17 . Znajdziesz tam torty klasyczne wykonane przez cukiernię Torty Jak Marzenie. Czy znajdziesz tam „czarny las”?

Czarny Las – skąd wywodzi się nazwa

„Czarny las” to klasyczne niemieckie ciasto, które znane jest na całym świecie. Podstawowymi składnikami tego niezwykłego deseru jest kakaowe ciasto biszkoptowe, wiśnie oraz bita śmietana i alkohol na bazie wiśni – Kirschwasser. Wiesz już, o które ciasto chodzi? Oczywiście o tort Szwarcwaldzki!

Jak to się stało, że wszystkim nam znany tort Szwarcwaldzki ma inną nazwę, „Czarny las”? W Niemczech Czarny Las (Schwarzwald) to masyw górski, który znajduje się w Badenii-Wirtembergii. W tym regionie specjalnością w XIX wieku był Kirschwasser – alkohol wytwarzany z owoców czereśni lub wiśni, który szybko stał się jednym ze składników deseru. Wcześniej Kirschwasser łączono ze śmietanką, gotowanymi wiśniami i herbatnikami. Dziś jest podstawowym składnikiem tortu szwarcwaldzkiego.

Komu zawdzięczamy Szwarcwald?

Jak to się stało, że ze zwykłego deseru na bazie herbatników powstał tort?

Do tej pory istnieją spory dotyczące autorstwa jednego z najbardziej znanych tortów klasycznych – Szwarcwalda. Cukiernik Josef Keller twierdził, że to on był twórcą tortu w obecnej formie. Dobrze znany nam przepis miał powstać w 1915 roku w cukierni Cafe anger (dzisiejszy Bonn).

Z kolei Udo Rauch, jeden z archiwistów miasta Tübingen, twierdzi, że posiada dowody na to, że jeden z najbardziej znanych deserów, jeśli chodzi o torty klasyczne został wynaleziony przez cukiernika Erwina Hildenbranda w 1930 roku. Niestety, nie znaleziono na ten temat dowodów, które by potwierdzały w stu procentach słowa Raucha.

Torty klasyczne – ciekawostki

Na koniec przygotowaliśmy dla Ciebie porcję ciekawostek z dzisiejszym naszym temacie, czyli torcie szwarcwaldzkim.

Czy wiesz, że tort szwarcwaldzki jest tak znany i ceniony w Niemczech, że doczekał się swojego własnego święta? Co roku w mieście Todtnauberg odbywa się festiwal tego łakocia.

Nie tylko w Niemczech jest wypiek o nazwie czarny las – także w Szwecji znajdziesz ciasto o tej nazwie (szw. Schwarzwaldtarta), jednak nie przypomina on w niczym tort klasyczny. W Szwecji Szwarcwald to ciastko składające się z bezy i bitej śmietany.

Największy na świecie tort szwarcwaldzki przygotowano w Niemczech w 2006 roku. Ważył on ponad 3000 kg, mieszył 80 m2. Do stworzenia tego tortu wykorzystano aż 700 litrów bitej śmietany, 5600 jaj, 800 kg wiśni, 40 kg wiórków czekoladowych i aż 12 litrów alkoholu Kirschwasser.

Dodaj komentarz